Solceller

HomeSolceller
Vi på Pro Bygg Syd erbjuder totalentreprenad inom solceller.

Solceller Malmö

Vi på Pro Bygg Syd erbjuder totalentreprenad inom solceller. Vi hjälper dig hela vägen, från inköp av solceller till montage och installation. Våra behöriga elektriker har alla utbildningar som krävs för att sköta hela processen åt dig som kund.

Dags att skaffa solceller?

Att köpa och installera solceller blir allt vanligare och det finns flera anledningar till det. En stor anledning är att man vill generera sin egen el och på så vis sänka sin elkostnad. En annan anledning är att det är bra för miljön. Och en tredje anledning är att man snabbt kan börja tjäna pengar genom att sälja den överskottsel ens solceller genererar.

Det har aldrig varit mer lönsamt att investera i solceller än vad det är just nu. I takt med att tekniken för solceller har utvecklats har kostnaderna för att skaffa solceller minskat. Därför kan det vara hög tid att investera i solceller till ditt hus!

Steg för steg: Så skaffar du solceller

Hör av dig till oss så kommer vi på ett kostnadsfritt hembesök och tittar närmare på ditt hus. Vi ser över husets läge och storleken på taket. Vi tittar också närmare på din elförbrukning, mäter upp viktiga värden och svarar på alla frågor som du kan tänkas ha.

Innan vi påbörjar arbetet med att installera solceller hos dig gör vi alltid en grundlig projektering. Detta är för att säkerställa att du som kund får ut maximalt av din investering. När detta är gjort beställer vi dina solceller.

När solcellerna är klara och levererade kommer vi ut till dig och tar hand om hela processen. Vi ser till att både montera solcellerna på ditt tak samt att sköta allt kring installationen så att solcellerna är redo att producera el.

Vi inkluderar också en utbildning där du får mer information om hur solcellerna fungerar samt hur du själv kan se hur mycket el dina solceller producerar.

Solceller till villa 

Det finns få platser som lämpar sig bättre för solceller än på ett villatak. Genom att anlita oss säkerställer du att din villa får solceller som är både effektiva och prisvärda. På så vis bidrar till att göra vår miljö mer hållbar samtidigt som du sparar in pengar tack vare att du får längre driftkostnader.

Att investera i solceller är en långsiktig investering. Det bidrar till att öka värdet på din villa samtidigt som du har möjlighet att tjäna pengar genom att sälja den el dina solceller producerar men som du inte förbrukar själv.

När man gör en stor investering så är det viktigt att man får kvalitet i varje led. Solcellerna ska monteras på ett skickligt sätt och vara av högsta kvalitet vilket säkerställer att de kan producera el under lång tid framöver.

När du anlitar oss säkerställer vi att du får rätt solceller för just din villa. Alla solceller vi erbjuder håller högsta kvalitet och våra utbildade och professionella elektriker ser till att installationen sker på rätt sätt enligt konstens alla regler.

Så fungerar solceller

Solceller genererar el från solen. Detta gör de då solpaneler sätts upp på taket. Hur många paneler som sätts upp beror på hur stort tak du har.

I solpanelerna finns halvledarmaterial som fångar upp solens strålar och omvandlar energin från dessa till el. Därigenom har du skapat din egen el som kan användas för att driva alla apparater och all belysning i ditt hushåll på ett sätt som är klimatsmart.

Den el som solcellerna producerar som du själv inte förbrukar säljs vidare till din elleverantör. Själva elen skickas ut på elnätet och du kan därmed börja tjäna pengar på dina solceller.

Viktiga saker att tänka på när du skaffar solceller

När du har bestämt dig för att skaffa solceller finns det flera viktiga saker att ha i åtanke. Här nedan listar vi några av dessa saker som det är värt att fundera extra kring.

Har du solläge?

Om du har ett tak i söderläge så har du ett optimalt läge för att skaffa solceller. Men visste du att både öster- och västertak också fungerar väldigt bra. Ett öster- eller västertak ger nämligen omkring 80 procent av effekten ett södertak ger.


Öster- och västertak har också den fördelen att elproduktionen blir starkare på morgon alternativt kväll vilket är kring de tidpunkter då de flesta hushåll har som högst elförbrukning.

Om taket ligger i skugga eller skuggas av exempelvis träd är det negativt och det lönar sig oftast inte att installera solceller på dessa tak.

Hur takets lutning är

En annan sak som är värd att titta närmare på är hur taket lutar. I de allra flesta fall är det bästa alternativet att installera solceller på ett redan befintligt tak. När man gör det behöver man inte ta ytterligare mark i anspråk. De flesta befintliga tak har redan en vinkel mot solen som är gynnsam att placera solceller i.

För svenska förhållanden är det bästa att ha ett tak som lutar mellan 35 och 45 grader. Det går dock bra att installera solceller på många tak som har mer eller mindre lutning än så.

Om man har ett platt tak eller ett tak med väldigt liten lutning så har man ett sämre utgångsläge. Man kan dock vinkla upp panelerna och på så vis få stor nytta av solceller även på dessa tak.

Om bygglov behövs 

Normalt sett behöver man inget bygglov för att placera solceller på sitt tak. Men som med alla regler så finns även undantag, bland annat när det gäller byggnader som är kulturskyddsklassade.

Om du är osäker på om du kan sätta upp solceller på ditt tak utan bygglov är det alltid bra att kolla med kommunen innan du skaffar solceller.

4 fördelar med solceller

Det finns många fördelar med att skaffa solceller. När man gör det skapar man mervärde både för sig själv och för alla andra i och med att man sänker sina elkostnader samtidigt som man minskar sin miljöpåverkan.

Här nedan tittar vi lite närmare på fördelarna med solceller och listar de fyra största fördelarna med just solceller.

Solceller ger förnybar energi

Den enskilt viktigaste skillnaden mellan solenergi och energi från fossila bränslen är att solenergin är förnybar. Det finns alltid en risk för att det kommer att råda brist på fossila bränslen i framtiden medan energin från solen alltid kommer att finnas tillgängliga för oss här på jorden.

Solenergi är det klimatsmarta valet 

När man väljer att skaffa solceller minskar man sin klimatpåverkan. Med hjälp av solceller omvandlar man solens strålar till energi som går att använda för att exempelvis värma upp huset eller ladda en elbil. Solceller avger heller inga växthusgaser eller något annat som är skadligt för miljön under processen då de skapar elektricitet. Därför är solceller ett hållbart val som passar utmärkt för alla som bryr sig om klimatet och inte vill bidra till den globala uppvärmningen.

Solceller ger energi som är gratis

När solcellerna väl är på plats ger den energi som är gratis. Detta eftersom solcellerna inte behöver något mer än solen strålar för att producera el. Investeringen som man gör i själva inköpet av solceller kan man alltså räkna med att tjäna igen relativt snabbt. Det dröjer inte länge innan investeringen istället börjar löna sig. 

Dessutom höjer solceller på taket värdet på min fastighet den dagen du väljer att sälja det. Solceller bidrar till att sänka husets driftkostnader och detta är något som många potentiella husköpare attraheras av.

Solceller är lättskötta

Alla solpaneler som vi köper in, monterar och installerar är anpassade efter vårt nordiska klimat vilket innebär att de i princip är underhållsfria. Tack vare att det regnar så ofta i Sverige behöver man heller inte rengöra panelerna särskilt ofta – om man ens behöver det. Regnet sköljer i regel bort allt pollen från panelerna på ett naturligt och effektivt sätt.

Solpanelerna monteras dessutom upp vinklade och har en glatt yta vilket gör att såväl snö som löv glider av dem med lätthet. När du har investerat i solceller kan du alltså luta dig tillbaka och njuta av resultatet.

Vanliga frågor om solceller

Fungerar solceller bra i Sverige trots att vi har så långa och mörka vintrar?

Ja, solceller fungerar väldigt bra även i Sverige. Trots att hösten och vintern kan kännas lång så är medelvärdet när det gäller solinstrålning på en nästan lika hög nivå som i mellersta Europa sett över ett helt år. 

Under våren, sommaren och hösten kan vi i Sverige få stora mängder energi från solen. Under vintern får vi givetvis en mindre mängd energi, men den är fortfarande tillräckligt stor för att vi ska kunna dra nytta av solenergin på ett effektivt sätt.

Vilken lutning bör taket ha för att man ska kunna installera solceller.

I Sverige är det bäst att ha ett tak med 35-45 graders lutning när man installerar solceller. Det går dock bra att installera solceller på många tak som har såväl mer som mindre lutning än så.

Går det att montera solceller på ett tak som inte är i söderläge?

Ja, det går bra att montera solceller på öster- och västertak. Dessa tak ger omkring 80 procent av den effekt som solceller på ett södertak ger.

Kontakta oss

    Våra projekt